Laatste update op: 26 mei 2021.

In ons eerder gepubliceerde artikel over de renovatie van winkelcentrum Maaspoort zocht de eigenaar Sectie 5 een projectpartner die hen van ontwerp tot en met bouwuitvoering kon adviseren en ontzorgen bij de grootschalige renovatie van Lokerenpassage te Maaspoort.

De keuze viel op Traanberg Architectuur en Bouw­management te Rotterdam. De heldere visie op de opgave en onderscheidende projectaanpak overtuigde unaniem. De “winnende” combinatie maakte voor de opdrachtgever het verschil. Ontzorgen in ‘optima forma’!

De opdracht bestaat uit het  architectonische ontwerpwerk en het overall project- en bouwmanagement tot en met de oplevering.

Ontwerp goedgekeurd voor verbouwing Winkelcentrum Maaspoort
Ontwerp goedgekeurd voor verbouwing Winkelcentrum Maaspoort | Foto afkomstig van Traanberg ©

Winkelcentrum Maaspoort in het kort

Winkelcentrum Maaspoort, ook wel Lokerenpassage genoemd, is een (wijk) winkelcentrum in Den Bosch van circa 7.200 m2. Het ligt in het noorden van de stad ‘s-Hertogenbosch en heeft een focus op de dagelijkse boodschappen. Dankzij de relatief solitaire locatie bedient het een groot primair verzorgingsgebied. In het winkelcentrum bevinden zich momenteel 27 winkels waaronder twee supermarkten (Albert Heijn en Jumbo). Eigenaar van het winkelcentrum is SPARK Investment. 

Het ‘oude’ winkelcentrum Maaspoort.

Flinke renovatie nodig voor Lokerenpassage Maaspoort

Het sterk gedateerde Bossche winkelcentrum is toe aan een flinke renovatie. Kenmerkend voor het wijkwinkelcentrum zijn de piramidevormige lichtkappen. De eerste stap vormt de verbetering en modernisering van de drie hoofdentrees en de passages. Parallel aan de upgrading van het centrum, onderzoekt de eigenaar of een uitbreiding van het centrum met een discount supermarkt formule haalbaar is. Denk bijvoorbeeld aan de Aldi of de Lidl.

Nieuwe winkelcentrum Maaspoort na renovatie | Foto afkomstig van Traanberg ©

Waar wordt aan gedacht bij het nieuwe ontwerp Lokerenpassage

Bij het ontwerp van de 3 entreepartijen is gezocht naar een afgebakende ingreep, die als vorm sterk genoeg is om de ingangen van het winkelcentrum weer duidelijk herkenbaar en uitnodigend te laten zijn. Al van veraf domineren de witte, decoratieve gevels en poort-vormige ingangen. De royale passage- en winkelpuien geven Maaspoort weer een aantrekkelijke open uitstraling. Ook het centrumlogo is bijzonder: als een ware “eye-catcher” markeert het de nieuwe architectuur van het winkelcentrum.

Betere winkelbeleving na renovatie

Het interieurontwerp is gericht op een betere beleving van de passageruimte en het winkelen. Dit bereiken door enerzijds op de juiste plekken kunstverlichting toe te voegen en anderzijds directe zoninstraling te temperen. Zo ontstaan de meest optimale lichtcondities om de sfeer in passages te verlevendigen en de winkels optimaal tot hun recht te laten komen.

De passages worden vrijwel geheel gestript en opnieuw vormgegeven met een warme en sfeerrijke materialisatie en “touch”. Zo zien we houten lamellenplafonds, hoogwaardige vloertegels en heldere, uniforme signing. De nieuwe styling van de gevels is doorgetrokken in het vloerpatroon van het winkelcentrum, waarmee een logische verbinding binnen-buiten ontstaat. Het patroon faciliteert op subtiele wijze een links-rechts oriëntatie, passend bij de behoefte vanuit de 1,5 meter samenleving.

Extra aandacht voor lichtkoepels

Speciale aandacht kregen de kenmerkende piramidevormige lichtkoepels. Om de daglichttoetreding via de lichtkoepels te verbeteren ontwierp Traanberg verticale reflectievlakken in de koofaftimmering, die het daglicht verder de passageruimte in zal brengen. Het nieuwe lamellenplafond met led verlichting vult het daglicht op zodanige wijze aan dat daardoor het contrast tussen kunstlicht en daglicht grotendeels wordt opgeheven. In de grote centrale lichtkap worden aan de zuidwestkant komen lichttemperende baffles voorzien van ledstroken te hangen. Deze baffles fungeren ook akoestische schermen.

Het casco is zoveel mogelijk ongemoeid gelaten. De piramidevormige lichtkoepels zijn aan de buitenzijde wel aangepast en deels verwijderd om ruimte te maken voor de nieuwe entreegevels.

Pin It